Назад


Епископската базилика на Филипопол стана „Сграда на годината 2020“ в едноименния Национален конкурс – най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България.

Церемонията по награждаване се състоя снощи –  21 декември 2020 г. в Софийска опера и балет.

Наградата от името на Община Пловдив получи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който поздрави присъстващите от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и благодари на всички допринесли през годините за това Епископската базилика на Филипопол отново да оживее за жителите и гостите на града. Това се случи благодарение на публично-частно партньорство между Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата.  Процесът по цялостното разкриване, проучване и изграждане на посетителския център и обществено пространство на базиликата започна през 2014 г. и надгражда опита на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив от успешния съвместен проект за Малката базилика. „За да бъде Базиликата съхранена за идните поколения и за да стане жива част от града, всеки принос е важен – и на бизнеса, и на гражданите. Благодаря на реставраторите и на стотиците доброволци, които помогнаха за разкриването и съхранението на Базиликата“, каза още заместник-кметът Панов.

Ето и екипа, реализирал проекта:

ИНВЕСТИТОР: Фондация Америка за България, Община Пловдив

КОНСТРУКТОР: инж. Костадин Палазов, инж. Йордан Атанасов

ИЗПЪЛНИТЕЛ: „Камо билд Груп“ ООД – за сградата; “Драгиев и Ко.” ООД – за площада

АРХИТЕКТ: арх. Красимир Тодоров, арх. Милена Крачанова, Ателие ДУО, Архитектурно студио Зуум, Абстракта, Сколник Aрхитектура и Дизайн

Източници:
https://www.plovdiv.bg