Назад


Лентата на новата перла в световното културно наследство прерязоха кметът Здравко Димитров заедно с Нанси Шилър, Н. Пр. Херо Мустафа и директора на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.
„Днес Базиликата възкръсва, за да се докоснем отново до нейната красота и величие. Вписването й в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти е неоспорим успех и ще продължим да работим заедно, за да получи това културно наследство най-високата международна оценка“, заяви в словото си при откриване на новия паметник кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той изрази увереността си, че тя ще се превърне в оживен културен център – привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света.
„Базиликата обедини усилията и на над 50 фирми – 48 от които са български. Техният труд, всеотдайност и въображение превърнаха храмът в забележителност за поколения напред“, посочи от своя страна президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.
„Днес е денят, в който ЮНЕСКО отбелязва културните паметници. Ние сме заедно тук, за да покажем каква страхотна култура и колко древна история има България“. С тези думи се обърна към гостите американският посланик Херо Мустафа. Тя изрази увереност, че Базиликата ще донесе много исторически, културни и икономически ползи за Пловдив.
Епископската базилика е забележителна по мащаба си сграда. Тя е открита по време на археологически разкопки през 80-те години на XX век. Общата ѝ дължина е 83 м, а ширината - 36 м. Тя е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в. и е била най-голямата базиликална сграда за времето си на територията на България и на Балканите. Притежава впечатляваща архитектура с три кораба – централен и два странични, абсида, нартекс и атриум. В централния кораб се е издигал мраморен презвитериум. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за значимостта на християнската общност във Филипопол. По-късно през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.
Безспорно мозайките впечатляват с великолепието си. Те са шедьовър на късно-античното изкуство, който вдъхновява съвременните поколения. Над 150 птици, розети, кръстове, меандри, геометрични фигури украсяват храма, които публиката може от утре да види в новия музей.
Комплексът разполага и със зони за събития, презентации, лекции, открити уроци, ателиета, пространство за временни експозиции, камерни концерти и дeтcĸa плoщaдĸa. Базиликата притежава и интepaĸтивни eлeмeнти, технологично подпомогнати от исторически възстановки, очила за виртуална реалност и разнообразни дейности, сред които и детска “Зона на откритията”.
На откриването на Епископската базилика присъстваха депутати, кметовете на райони, общински съветници, бизнесмени и общественици.
Реставрацията и експонирането на уникалния ранно-християнски археологически обект е дело на дългогодишно партньорство между Община Пловдив, Министерство на културата и фондация „Америка за България“. Стойността на инвестицията е 16 млн. лева, като 8,2 млн. лева са от Фондация „Америка за България“, а останалите – от Община Пловдив.

Източници:
http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=49651
https://radian.bg/2021/04/19/43233/
https://chernomorie-bg.com/post/nad-150-ptici-krasyat-episkopskata-bazilika-na-filipopol-7825